Стиглиц: Сега сме свят на кибер-война, на всички нови форми на война

Джоузеф Стиглиц, професор от Колумбийския университет

22:35 | 31 май 2022
Обновен: 02:22 | 1 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Как ще овладеете пазара ако не повишите лихвените проценти?

Това, което трябва да направите, е да има интервенции от страна на предлагането. Едно от нещата, които президентът Байдън се опита да направи е да осигури повече грижи за децата и това би означавало повече жени в работната сила. Това освобождава от едно от ограниченията на предлагането на работна сила. Преди имахме излишъци от храна в САЩ. Можем да си ги върнем.

Как да го направим като имаме предвид момента?

Можем да направим много повече. Решаването на икономическите проблеми чрез повишаването на лихвените проценти няма да осигури спазването на нито един срок. Ако поне се опитаме да направим всичко възможно в световен мащаб, за да увеличим предлагането, това ще има повече тежест за справяне с проблема без да предизвикваме депресия.

И последен въпрос. Вашата разпалена реторика разтопи целия сняг в долината. Хайде да минем на Скууп Джаксън, гигантът от щата Вашингтон. Можете ли като яростен демократ да подкрепите фискално възстановяване на нашата отбрана и на нашия флот, за да се противопоставим на Китай и шока от Путин и Русия?

Можем да подкрепим отбраната. Путин показа, че се нуждаем от отбрана. Харчим много пари за оръжия, които не работят срещу врагове, които не съществуват. Така че, ако вземем да преразгледаме сегашните ни разходи за отбрана, защото там сме толкова назад в 20 век, втората половина на 20-ти век... Сега сме в свят на кибер-война, на всички видове нови форми на война. Трябва да адаптираме военните си разходи. Мисля, че ако го направим, няма да се налага да харчим все повече и повече. Ще харчим все по-разумно и по-разумно.