ЕЦБ не вижда рецесия в базовия си сценарий

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ

22:08 | 26 май 2022
Обновен: 01:15 | 27 май 2022
Автор: Мария Попова

Господин Гиндос, благодаря, че приехте поканата ни. Несигурността е твърде висока в момента, всъщност тя никога не е била толкова висока – води се война, има трудности в предлагането, рекордна инфлация и предстоящи промени в политиката на ЕЦБ. Дали установеното в доклада за финансовата стабилност ви кара да сте оптимист, че финансовата система може да се справи с предизвикателствата или се притеснявате, че рисковете са нараснали твърде много?

Основният извод е, че рисковете са нараснали неимоверно спрямо ситуацията от преди 6 месеца. Защо? Основната причина е инвазията в Украйна и последиците от тази военна инвазия. Прогнозата е по-лоша отколкото беше само преди 3, преди 6 месеца. Това е причината за влошаването на финансовата среда.

Вие определихте макроикономическата прогноза като един от най-сериозните рискове, пред който сте изправени. Доколко сте притеснен, че можем да се окажем в плен на стагфлация или дори да изпаднем в рецесия?

Зависи как дефинирате стагфлацията, но със сигурност това, което ни очаква, и то е очевидно от прогнозите на Европейската комисия е отслабен растеж. Същевременно инфлацията ще бъде много по-висока. Комбинацията от тези два фактора наистина проправя пътя на една по-тежка ситуация по отношение на финансовата стабилност. Така че, макроикономическият риск е основният пред който сега се изправят финансовите пазари. Това е напълно, напълно вярно.

Дали ще настъпи рецесия?

Не смятаме така. В базовия си сценарий не виждаме рецесия. Ако дефинираме рецесията като две последователни тримесечия с негативен растеж, то ние сме далеч от това. Но нека видим прогнозите. Обаче дори и в прогнозите на Европейската комисия, които не са много различни от нашите, не се вижда рецесия. Дали ще има спад в растежа? Ние понижаваме прогнозата си за него, но предвиждаме по-висока инфлация. Тяхната комбинация по отношение на финансовата стабилност се влошава спрямо периода преди войната.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.