Корея прати армията да раздава лекарства

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Северна Корея обяви, че е заповядано на народната армия да раздава лекарства от всички аптеки в столицата Пхенян, докато се бори с това, което обяви за вълна от треска, която смята, че е Covid-19. Държавната медия съобщи, че над 269 хиляди нови случая и 6 смъртни са били установени в понеделник. По-рано лидерът обвини властите, че не са изпълнявали заповедите му.

Руският президент Владимир Путин предупреди Финландия и Швеция заради плановете им да влязат НАТО. Без да дава подробности, Путин каза, че решението им ще предизвика реакцията на Москва. Междувременно външният министър на Украйна Дмитро Кулеба изключи потенциални отстъпки през Русия. Той каза, че ЕС ще бъде изправен пред морален провал, ако не одобри кандидатурата на Украйна за членство.

"Това наистина е моментът за Европа да излезе на ново ниво, да започне реформа, да приеме законно Украйна в проекта си за европейска интеграция като й даде статут на страна-кандидат", каза Кулеба.

Президентът Байдън разреши на американската армия да прати отново войници в Сомалия. Той съживява антитерористичната мисия, която бе прекратена по време на администрацията на Доналд Тръмп. Американски официален представител каза за Bloomberg, че Байдън е позволил и да бъдат атакувани десетина лидери на Ал-Шабаб, сомалийската Ал Кайда.

Офертата на Тед Боли за 5,2 млрд долара за покупка на фетболния клуб Челси срещна препятствие. Сделката трябва да бъде одобрена от британското правителство, но се появяват несъгласия по дълга от 2 млрд долара към сегашния собственик Роман Абрамович. Руснакът бе санкциониран заради връзка с Владимир Путин и обеща да даде парите за благотворителност, но всички тези детайли бавят процедурата.