Убежище в доброто старомодно изкуство

Дейвид Уестин, Bloomberg

13:30 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Една последна мисъл. На фона на цялото мрачно настроение на пазарите, една самотна светлинка. Няма недостиг от песимизъм на пазарите днес.

Централните банкери един през друг ни обясняват колко твърдо са решили да вдигнат лихвите.

"Не изключваме 75 изобщо. Мисля, че 50 повишение сега изглежда правилно", каза Местър.

Тези по-високи лихви могат да означават само едно: парите излизат от пазара и всички финансови активи стават по-малко ценни, отколкото мислехме.

"Един трейдър ми каза, че общото мнение е, че S&P 500 накрая ще падне до многогодишно дъно от 1618. Сега сме на 2021. Така че предстоят още много разпродажби", каза Крити Гупта, Bloomberg.

Когато стигнем до изтегляне на парите, винаги стигаме по по-рисковите и по-спекулативни части от портфейлите като биткойн.

"Биткойн разбира се, разширява загубите и дори падна под 30000 в понеделник. Това става за пръв път от юли 2021г", каза Керълайн Хайд, Bloomberg.

Технологичните акции, включително тези на ARK на Кати Ууд – също. Тази седмица той отстъпи от целия си ръст спрямо S&P 500.

"Стратегията на Кати Ууд например – избор на акции, които падат жертва на технологичното топене. Някои от любимите й се сринаха в среда на растящи лихви и висока инфлация. Вижте ETF-а ARK Innovation", каза Джон Ерлихман, Bloomberg.

Не се бойте – има някои активи, които се държат добре. Дори поставят нови рекорди.

Например американското изкуство от 20в.

Тази седмица портретът на Анди Уорхол на Мерилин Монро постави нов рекорд и се продаде за 195 млн долара. Това е почти двойно спрямо предишния рекорд от 110 млн долара за картина на Жан-Мишел Баскиа.

"Продадохме най-скъпата картина на 20в. Това е най-високата цена, плащана някога. Близо 200 млн долара. Нека кажем, че това е доста", каза Алекс Ротър, Christies Internatoional.

При всички приказки за крипто валути и NFT, за стойността на бъдещето и т.н. е добре да знаем, че убежището накрая може би е в доброто старомодно изкуство. Сигурен съм, че на Анди Уорхол по никакъв начин няма да му хареса да бъде наричан старомоден.

Reid Hoffman's Outlook On Venture Capital intvhoffman0513d