Кибератаки: Как да се защитаваме на избори

Крис Инглис, директор на Националната агенция по киберсигурност, САЩ

16:17 | 13 май 2022
Преводач: Мария Попова

Да разширим темата. Как работи схемата, когато говорим за избори, как се защитаваме от кибератаки по време на избори? Всички сме чували, че резултатите от допитването за Брекзит и избирането на Тръмп са били повлияни от кибер-дезинформация? Как работи такъв механизъм и дали защитата е годна да се справи?

В крайна сметка, няма нищо мистериозно. Както и преди, грам превенция струва колкото  килограм лечение. Трябва внимателно да осъзнаете какво разчитате да бъде свършено от дигиталната инфраструктура, във интернет. Тогава внимателно анализирате дали сигурността и устойчивостта на тази система са пригодни за задачите.

Можете да инвестирате в защитата си, да участвате в защитата си като използвате сложни пароли, криптиране, а и трябва да разбирате какво сте качили в интернет и какво очаквате от него.

Резултатът е колективна отбрана. По същество, ние настояваме за публично-частно сътрудничество и че трябва да третираме тази сфера като всяка останала сфера на интерес, тоест ако притежавате устойчивост плюс колективна отбрана, вие можете да управлявате процесите, за да постигнете целите си.

В никакъв  случай не трябва да ни плашат заплахи в това пространство.

Говорим за стандарти в киберсигурността. Високопоставен военен от Пентагона каза, че в някои от военните отдели в САЩ киберзащитата е на ниво детска градина. Какви подобрения се правят и как гледате на това?

Бяха направени значителни подобрения, но те не са достатъчни.

Разполагаме с някои аналози като този: почти всяка държава анализира автомобилния транспорт и пътната мрежа и подобрява устойчивостта ѝ чрез проектиране на автомобили с въздушни възглавници и подобрени спирачки, но и пътната мрежа, за да е безопасна за шофиране.

Но в крайна сметка именно хората трябва разумно да използват всичко това, за да карат безопасно. Киберзащитата не е по-различна. Ние можем да изградим устойчивост и мощност, но човешкият елемент си остава много важен.