Местер: Не изключваме завинаги повишение със 75 базисни пункта

Лорета Местер, президент на Фед Кливланд

13:52 | 11 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да тръгнем към основния въпрос. Колко и кога? Вие подкрепяте повишение със стъпка от 50 базисни пункта, но изключвате ли 75?

Не изключваме повишение със 75 базисни пункта завинаги. Мисля, че 50 за момента е добре. Ще трябва да видим дали инфлацията се движи надолу и ще получим още информация след като направим няколко повишения.

И търсенето, и предлагането ще се променят с времето. Целта е да използваме инструментите си, за да синхронизираме по-добре търсенето с ограниченото предлагане.

Затова не изключвам нищо. Когато му дойде времето през второто полугодие, ако нямаме понижение на инфлацията, може да ускорим. Но ако инфлацията и търсенето се понижат над очакванията ни, може да се адаптираме към новите данни.

Смятам обаче, че трябва  да останем силно ангажирани и решителни и да направим каквото можем с инструментите си, за да намалим инфлацията.

Това става както знаете и с баланса, както вече обявихме, така и с лихвата.

Колегата ви Уилямс днес каза, че очаква ръст на безработицата заради това, което правите като повишавате лихвата. Съгласна ли сте с това? Бихте ли предупредили хората, че безработицата ще се повиши и икономиката ще се забави, защото трябва да го направите?

Вижте, имаме свръх търсене както на пазара на продукти, така и на трудовия пазар. Можем да повишим лихвата и да забавим това свръх търсене.

Но няма да стане плавно. Ще има трусове.

Безработицата може да се наложи да се повиши. Може да имаме още едно-две тримесечия негативен ръст. Това обаче е неизбежно, за да понижим инфлацията.

Така че затягаме финансовите условия и трябва да продължим да го правим, докато инфлацията не започне да намалява до целта ни от 2%.