Спад на петрола след като ЕС смекчи проекта за санкции

Пол Уолъс, Bloomberg

14:17 | 10 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Пол, май в момента пазарът е притиснат в последните сесии от преговори и обещания за петролно ембарго за вноса на руски петрол в ЕС. Сега обаче ситуацията леко се смекчава, след като чухме около отказ за забрана за превоз на руски петрол. Кажете ни кое тежи върху цената на петрола – това ли е или опасенията за ръста в Китай?

Тази седмица става въпрос главно за санкциите. ЕС се опитва да санкционира вноса на руски петрол. Но смекчи тона, както казвате. Да, китайското търсене заради локдауните срещу ковид се отразиха и това определено натежа на пазара, но това е темата от последните няколко седмици. Тук няма нищо ново в последните няколко търговски сесии.

Това усложнение обаче сред членовете на ЕС по въпроса точно какво да направят със санкциите и колко строги да ги направят за Русия е ново. Това доведе до спада на Брент и WTI с около 6% тази седмица до малко под 105 долара за барел.

Това, разбира се, остават все още много високи нива. Петролът все още е значително над 100 долара за барел.

Но мисля, че новината от тази седмица е сигнал за трейдърите на петролните пазари, че май ЕС няма да излее цялата си мощ в забрана на руския износ на суров петрол.

Европейските компании поне ще могат все още да търгуват с руски петрол, дори и да не могат да го внасят в ЕС.

Интересно дали става дума за смекчаване на потенциалните санкции в ЕС, но според мен от това смекчаване вече има негативни последици и те са повече, отколкото позитивните. Има по-малко засилване на първоначалната заплаха, с която тръгнаха да налагат тази забрана. Това не показва ли, че като цяло ситуацията при петрола подсказва по-умерени цени и повече реакция към спад, отколкото за ръст?

Възможно е да се задава траектория към понижение на цената на петрола в краткосрочен план.

Главно заради това, което се случва в Китай и след като ЕС продължава да спори и не успява да постигне единство по въпроса какво да прави с руските санкции.

В дългосрочен план, ако погледнем какво се случва на физическите пазари, чистото търсене и предлагане, там все още пазарът е изключително затегнат.

Глобалният пазар в момента е вероятно не достатъчно снабден. Повечето анализатори казват, че ще се затегне дори още повече, след като Китай започне да разхлабва ограниченията.