Нафтогаз: Без транзит, рискът от бомбардировки на инфраструктурата расте

Юрий Витренко, директор на Нафтогаз

11:00 | 3 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще ни кажете ли повече за военните последици? Как пострадахте от това?

Трябва да сме честни и да кажем, че руснаците все още нарочно не бомбардират транзитната инфраструктура, защото това им помага да получават повече пари от Европа.

В същото време те бомбардират дистрибуционната инфраструктура. Само за да окажат повече натиск над украинското правителство да създаде хуманитарна криза и дори катастрофа в градовете, които са обсадили. Например в Мариупол или другаде.

Разбираме, че ако няма транзит, тогава рискът да бомбардират транзитните тръби се увеличава.

В момента има някаква двусмислица, няма яснота за плащането на газа от Европа. Дали трябва да плаща в евро и после еврото да се прехвърля в рубли? Какво мислите за това? Ясно казахте, че плащането на руския газ помага за удължаване на войната в Украйна. Какво мислите, че трябва да направи Европа по принцип? Как бихте постъпили с правилата за плащане за руския газ? Какви трябва да са?

Европа най-малкото трябва да се придържа към договорите. Да не позволява на Газпром да избягва потенциални финансови санкции. Цялата идея за рублите и превалутирането е с цел да се избегнат потенциални финансови санкции, които биха ограничили финансовите възможности за режима на Путин.

Защото сигурно сте чули за идеята за ескроу сметките, които биха ограничили обема пари, които Путин може да вземе към Русия от износа на газ. Европейските страни могат да плащат за газ, но поне част от парите ще бъдат замразени по сметките в Европа.

За да не се позволи това да стане, Путин реши европейските клиенти на руския газ да наредят на своите банки да обърнат еврото в рубли и после е много трудно да спреш рублите да не стигнат до Русия.

Така че европейските компании не бива да помагат на Путин да избегне потенциалните санкции.

Затова не бива да приемат да обръщат еврото в рубли, както иска Газпром.

Имат всички права по договор да не приемат това изнудване от Газпром и Путин.