Германия кани Индия на срещата на Г-7

Хайди Страуд Уотс, Bloomberg

10:13 | 2 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Германският канцлер Олаф Шолц планира да покани индийския премиер Нарендра Моди като специален гост на срещата на Г-7 следващия месец. Решението е опит да се окаже натиск над Делхи, който все още не се е присъединил към западните съюзници в осъждането на Москва за войната си в Украйна. Шолц ще приеме Моди в Берлин в понеделник. Германия заема ротационното председателство на Г-7  и се готви да покани Южна Африка и Индонезия.

Американският председател на Камарата Нанси Пелоси се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в събота по време на необявено посещение в Киев. Пелоси каза, че визитата изпраща послание към света, че Америка стои твърдо с Украйна. Тя е най-високопоставеното американско длъжностно лице, което отиде в страната от инвазията на Русия. Зеленски каза, че Москва засилва атаките на изток.

"Вярваме, че като идваме при вас, ние ви благодарим, че се борите за свободата си на всеки един човек. Затова ангажиментите ни са да бъдем тук докато битката не свърши", каза Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ.

Спадът на гейминга в Макао се задълбочи през април и приходите паднаха до най-ниско ниво от 18 месеца. Най-големия хазартен хъб в света страда от липса на туристи заради локдауните. Обикновено китайските празници са пиковия сезон за острова. Първомайските празници обаче са под знака на различни ограничения в Шанхай, Пекин и други градове.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет започна най-големите покупки от 2008г. Конгломератът направи нетни покупки за почти 41 млрд долара през първото тримесечие и повиши дяловете си в Chevron и сега държи 9% в Activision Blizzard. Бъфет не даде знак да спре скоро на първото събрание на живо на Berkshire от 2019г.