Кличко: Цялата инфраструктура на Украйна е разрушена

Виталий Кличко, кмет на Киев

14:22 | 29 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Виталий, това не е бокс, не е спорт. Тук има подлост, срещу която Вие се борихте в спорта години наред. Заявихте, че подлостта на Владимир Путин ще засегне знаковите символи в Киев. Кога очаквате г-н Путин да посегне на тези известни църкви и други светини?

Здравейте от Киев! Благодаря за въпроса Ви, но не можем да сравняваме настоящата ситуация в Украйна със спорта. В спорта има ясни правила. Ако нарушиш правилата те дисквалифицират. А сега при войната светът и ние виждаме, че няма правила.

Икономиката на страните ни е унищожена. Това е голяма драма за цялото население, не само за цялата страна, а и за столицата на Украйна. Драмата е голяма за всеки един от 40-те милиона население на Украйна.

Милиони бежанци се опитват да намерят нов дом. Хората нямат работа в момента. Икономиката не работи. В момента умират хора, цивилни граждани. Казах много пъти, че тази война, тази безсмислена война е геноцид срещу украинското население, защото нашите градове са унищожени. Говоря за Мариупол, Харков, Чернигов, Буча, Гостомел, Рипен и други градове, които са всъщност разрушени. Това е много тежко.

 

Виталий Кличко, кметът на Киев е при нас днес. Радваме се да придобием представа за това, което става, но също така ужасени от онова, което разказвате. Колко ще струва, за да възстановите Киев?

В момента последиците за икономиката ни са огромни. Много хора са безработни. А голяма част от населението е евакуирано в безопасни части на града. Повече от двеста сгради са разрушени. Унищожена е цялата инфраструктура. За да се възстановят сградите няма да струва толкова много. Около сто милиона щатски долара, но губим пари от бюджета на града ни. Предполагаме че бюджетът ни е около 1-1.5 млрд щатски долара. Освен това, казвам Ви цифрите сега, но не знаем колко ще струва в следващите няколко седмици или месеци, може би години.