Неочакван спад на икономиката на САЩ

Вони Куин, Bloomberg News

11:34 | 29 април 2022
Обновен: 14:17 | 29 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Американската икономика неочаквано се сви през първото тримесечие. БВП се понижи с 1,4% годишно след като записа 6,9% ръст в края на миналата година. Икономистите очакваха 1% ръст. Свиването се дължи главно на растящия търговски дефицит и по-малко силното от очакваното потребление. Търговският министър Джина Раймондо каза, че цифрата не показва тенденция за икономиката.

"Вижте малкия бизнес наема повече от когато и да е, заплатите растат, икономиката е устойчива и расте. В момента очевидно не искаме да виждаме нещо подобно. Това е разочарование и ние не го искаме, не бяхме изненадани и не мисля, че това е тренд", каза Раймондо.

Президентът Байдън поиска от Конгреса да осигури 33 млрд долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна. Белият дом каза, че парите ще покрият разходите на Украйна до 30 септември, когато приключва сегашната фискална година. Байдън поиска и правомощия САЩ да конфискува и продава активи на богати руснаци, а с парите да помага да Украйна.

"Имаме нужда от този закон за Украйна и за нейната борба за свобода и съюзниците ни от НАТО и партньорите от ЕС. Ще поемем нашия дял, но трябва да го направим", каза президентът Байдън.