Посланик Маджиеровски: Трябва да помогнем на Украйна да победи руската армия

Марек Маджиеровски, посланик на Полша в САЩ

17:00 | 12 април 2022
Обновен: 17:00 | 12 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н посланик, споменахте военната подкрепа. Любопитна съм за отбранителната част на това уравнение. Полша миналата седмица подписа сделка за закупуване на 250 танка от Съединените щати. Вие също така казахте, че Полша планира увеличаване на разходите за отбрана до 3 процента от своя БВП през следващата година. Как изглежда сключването на договори в областта на отбраната, когато става въпрос за Съединените щати? Можете ли да ни дадете малко повече информация за това.

Да. Подчертахме много ясно през последните две седмици, че трябва да засилим отбранителните способности на НАТО най-вече в източната част, на източния фланг. И Полша се превърна в ключова страна в това отношение.

Смятам, че имахме специфична прозорливост по отношение на новата имперска политика на Русия и амбициите й през последните няколко десетилетия, но също така сме важен елемент от това уравнение.

Както правилно отбелязахте, ние трябва да укрепим военния си капацитет. Преди всичко, честно казано, имаме много кратък прозорец от възможности за доставка на оръжие за Украйна. И мисля, че това е, което аз казах преди, от абсолютно първостепенно значение.

Ние трябва да помогнем на украинците не само да се защитят, но и да победят руската армия в продължаващата в момента конфронтация. Сега виждаме, че руската армия се прегрупира.

Преместват частите си в източните райони на Украйна. Така че вярвам, че това ще бъде продължителна война и ние трябва да бъдем решителни и готови да изпратим още повече оръжия на Украйна.