Един от първите от Г-7, Джонсън отиде в Киев

Вони Куин, Bloomberg News

09:00 | 11 април 2022
Обновен: 11:35 | 11 април 2022
Автор: Петя Кушева

Британският премиер Борис Джонсън стана един от първите лидери от Г-7, който лично се срещна с украинския си колега в Киев. Посещението на Джонсън включваше разходка из центъра на столицата с Володимир Зеленски и обещание за предоставяне на допълнителна военна помощ и друга подкрепа. Новата помощ ще включва предоставяне на 120 бронирани автомобили и противокорабни ракети, за да се подсили защитата на изток.

Русия съобщи, че е спряла издаването на облигации за остатъка от 2022 г. поради прекомерно високите разходи по заемите. Според местна медия руският финансов министър е съобщил, че Русия спира издаването на облигации за останалата част от годината, като определи разходите по дълга като космически. Миналата седмица цената на застраховане на руския държавен дълг скочи, знак за 99% шанс за дефолт в рамките на годината.

Пакистанските законодатели ще гласуват за следващия си министър-председател, след като Имран Кан беше свален с вот на недоверие. Четиригодишният мандат на Кан завърши след полунощ в неделя, когато обединената опозиция събра достатъчно гласове, за да го свали от власт. Парламентът избира негов заместник в понеделник, като опозиционният лидер Шехбаз Шариф е водещият кандидат за следващия министър-председател.

МВФ ще проведе преговори с Шри Ланка за потенциални заеми за преодоляване на икономическата криза, която доведе до политически хаос и ежедневни улични протести за оставката на президента. В петък централната банка повиши лихвата до безпрецедентните 700 базови пункта, за да овладее нарастващата инфлация. Президентът на Шри Ланка се затруднява да състави правителство, след оставката на кабинета.