Мегалу от Piraeus Bank за банките в Гърция, част 1

Христос Мегалу, директор на Piraeus Bank

15:00 | 8 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

През 2024г може да има дивидент. Означава ли това, че най-лошото мина?

Мина вече. Беше свършена огромна по обем работа в Piraeus Bank.

Благодаря за поканата, много ми е приятно пак да сме на живо в студиото.

Банката свърши гигантска работа за намаляването на необслужваните кредити, което бе основната задача. През 2024-2025г. искаме да паднем под средното европейски ниво по необслужвани кредити.

Това ни дава зелена светлина за редица неща, включително дивиденти, което разбира се, първо трябва да бъде одобрено от регулатора, и на траектория за капитала.

Но смятаме, че въпреки препятствията и сегашната ситуация, че Гърция ще расте тази година. МВФ говори за 3,5% ръст. Това ще се отрази в нашите цифри.

Да, но тревожите ли се за инфлацията? Войната в Украйна разбира се, променя всичко – цената на петрола, инфлацията, разходите за живот. Колко е тревожно това за гръцките домакинства в момента?

Ние вземаме предвид, че тази година инфлацията най-вероятно ще бъде до 6-7% в Гърция. Това ще има негативни последици върху разполагаемия доход.

Обаче смятаме, че ще се нормализира близо до 2-3% и средното европейско ниво и смятаме, че това ще бъде нормата от 2023г нататък.

Така че вземаме го предвид в плана си и съответно сме го заложили в бюджета. Някои от тези препятствия бяха включени в нашия плана.

Да, но не е ли дразнещо? Гледам акцията ви, която измина труден път. Май сега се справяте по-добре като оставяте зад гърба си някои неща, но всъщност в сряда ще има генерална стачка срещу високите цени. Така че има неща извън вашия контрол, които биха могли да ви създадат повече трудности в бъдеще.

Това винаги е предизвикателство за един директор и за финансова институция с доста голям дял в гръцката икономика.

Уверени сме в начина, по който ще се реализира ръстът тази година. И това е много важно, защото всички икономисти прогнозират ръст от около 3-4%. И това ще ни помогне да останем на върха на вълната. Разчитаме и да се вземат мерки срещу голяма част от инфлационния натиск, както за натиска върху разполагаемия доход.