Европа обмисля нови руски санкции

Мария Тадео, Bloomberg Будапеща

15:00 | 4 април 2022
Обновен: 16:54 | 4 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Русия е изправена пред още икономическа изолация, след като европейските правителства предупредиха за нови санкции след кадрите от Буча, близо до Киев, които показват масови гробове и цивилни жертви.Украйна обвинява Русия във военопрестъпления. Руските части се изтеглиха от районите около столицата и отрича да е убивала цивилни. Москва твърди, че кадрите са фейк. С повече към нас се включва Мария Тадео от Будапеща. Международната реакция на ужасяващите сцени на насилие през уикенда от Украйна ще променят ли начина, по който може да се въведат допълнителни санкции?

Видяхме особено силна международна реакция тук в Европа. Кадрите от Буча са ужасяващи. Украинците казаха, че са открили масови гробове, над 400 цивилни убити. Има съобщения за сексуално насилие.

Всичко това според международните конвенции би представлявало военни престъпления. Току-що френският президент каза в понеделник сутринта, че има явни признаци на военни престъпления в Буча.

В момента ЕС е въвел четири различни пакети санкции на масата.

Но всъщност когато става дума за ограниченията, те вече са поставени на изпитание с много целенасочени санкции.

Големият въпрос е енергетиката.

Всичко се свежда до въпроса дали са готови да поставят ембарго на руския петрол и газ. Засега няма мнозинство по въпроса. Няма единство.

Сега обаче реалността за европейските политици е да отговорят на осъждането на действията.

Удивително през уикенда видяхме, че политическият дебат в Берлин се променя. Редица германски политици и икономисти предлагат да се изчислят разходите за спирането на газа и на войната, за да се намалят жертвите и страданието на украинския народ. И отговорът е да, би трябвало да се обмисли.

Европа заплашва с нови санкции. Как точно новият пакет ще увеличи натиска над Москва, защото досега не успя да постигне нещо, особено след като виждаме кадри от тези жестокости?

Да, точно това имаше предвид премиерът на Полша Тадеуш Моравецки, който написа във Фейсбук, че е ясно, че санкциите не работят. Идеята е Русия да се изтегли и да спре войната и икономическите щети. Всъщност обаче има жестокости.

Не бива да забравяме, че все още има инвазия. Това вероятно може би се случва и на други места в Украйна.

Не сме видели още всичко.

Знам, че до събота европейските официални лица работеха по друг пакет, който бе малък и насочен към енергетиката. Сега чуваме от балтийските страни и Полша, че искат извънредна среща на върха. Казват, че този път енергетиката трябва да бъде включена.

Но голяма част от това ще зависи от страни като Германия и дори тук, където съм, Унгария, където Виктор Орбан вчера спечели изборите и повтори отново, че не иска да се замесва във войната в Украйна.