Обясни това: Победата на Apple на Оскарите

Алекс Уеб, Bloomberg

18:30 | 29 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Разговорът за тазгодишните Оскари е фокусиран върху Уил Смит, който удари Крис Рок по средата на церемонията. Но имаше и друго наистина значимо събитие от бизнес гледна точка. Оскарът за най-добър филм отиде при Кода, който е първият филм, разпространяван чрез онлайн излъчване. И то не от Netflix, не от Amazon Prime, а от Apple.

Причината, поради която това е важно, е защото казва много за начина, по който икономиката на киното се променя. Възможността стриймърите да спечелят награди е много по-голяма, отколкото за класическите филмови студия. При стария модел, ако убедите повече хора да отидат на кино, за да гледат филма ви, след като сте спечелили няколко награди, може да получите 15 долара, похарчени за билет за кино. Студиото може да прибере половината от тази сума, така ви остават седем или осем долара.

При новия модел може да насърчавате хората да се регистрират за вашата стрийминг услуга. В този случай Apple TV+.

Сега Apple TV + струва около пет долара на месец. Ако убедите някого да се регистрира за нея и се задържи две години, след като види цялото съдържание, което имате, този клиент може да струва сто и двайесет долара.

Така че вместо 7 или 8 долара получавате 120 и на всичкото отгоре престижът, който идва с това, че сте студио, носител на "Оскар" и възможността да насърчавате други филмови производители да привличат таланти към вашето студио има ефекта на снежната топка по-нататък и може да бъде от полза за вашия резултат.