Microsoft: Напусканията не намаляват, а се ускоряват

Джаред Спатаро, вицепрезидент Microsoft Corporate

14:30 | 22 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Защо смятате, че голямото напускане всъщност се ускорява, а не се забавя?

Данните от проучването ни казват, че просто не сме същите хора, които отидоха да работят от вкъщи през март 2020. Какво стана? Хората са се променили значително през последните две години и една от промените е какво мислят за работата. Гъвкавостта стана толкова важна за тях, че ни казват, че са готови да се откажат от други неща, включително да се преместят на нова работа, за да я запазят.

Коя е най-голямата грешка, която компаниите правят сега, докато се опитват да накарат работниците да се върнат?

Направи впечатление в данните от проучването, че когато попитахме ръководителите какво планират да направят при завръщане в офиса над 50% казаха, че ще накарат служителите да се върнат на пълен работен ден, без гъвкавост. Това контрастира с над 70% от работниците, които казват, че гъвкавостта е нещо, което ценят.

Виждаме, че се създава известно напрежение, което ще трябва да бъде отработено през следващите седмици и месеци.

Как ще го отработите? Виждам, че говорите за това, че мениджърите са притиснати между шефа и собствения им екип?

Точно така. Смятаме, че мениджърите ще бъдат важни, ключът е тук. Откриваме, че когато комбинираме ключовите данни от проучването, най-практичното нещо, което можете да направите, е да насърчите мениджърите да работят със служителите си и да обсъдят индивидуални и екипни споразумения. С други думи как ще ви се отрази гъвкавостта  и да намерите взаимна изгода.

В Microsoft направихме проучване и установихме, че над 95% от хората, които водят такива разговори, казват, че са успели да постигнат споразумение, което работи добре за тях. Имаме данни, че това наистина дава резултат. Просто трябва да отделите време, за да го направите.

Как върви завръщането на работа досега в Microsoft?

Сега сме в процес на връщане в офиса. Тук, в района на Сиатъл обявихме, че се насочваме към финалния етап на гъвкавата работа. Наричаме го Етап на гъвкавост, който приключва на 28 март. Този месец е преломен за нас. Много от нашите мениджъри са имали такива разговори и чувстваме, че ще научим много от тях, като всички останали. Времето е много динамично.