Eurointelligence за посоката на Запада в конфликта, част 3

Волфганг Мунчау, съосновател на Eurointelligence

15:00 | 9 март 2022
Обновен: 16:05 | 9 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Волфганг, те имат много големи и ужасни оръжия, които могат да включат. Надяваме се, че няма да го направят. Когато всички погледи са насочени към Русия сега, това дава ли шанс на Китай да предприеме ход в Тайван, какъвто иначе не би предприел?

Не мисля, че Китай би използвал тази възможност да нападне Тайван, защото в момента сме разсеяни. Значително по-сложно е. Но бижме могли да видим, че Китай може да създаде съюз с Русия и да направи възможно смекчаването на санкциите за Русия.

Но защо?

Китай също е обект на американски санкции. Спомнете си за санкциите срещу Huawei от администрацията на Тръмп. Тя може да помогне на Русия. Това са две страни, които са обект на различни форми на санкции от Запада. Те имат интерес да работят заедно.

Това би бил моят основен сценарий. Китай също има интерес да стане по-малко зависима от американския долар. Санкциите на централната банка са доста сериозни и потенциално проблемни за нас, в дългосрочен план. Те могат да принудят Китай и Русия да съзадат алтернативна система за плащане, която ще заздрави ролята на китайския юан в дългосрочен план.