Лондон готви нови санкции срещу олигарсите

Том Макензи, Bloomberg, Лондон

17:07 | 9 март 2022
Преводач: Кирил Петков

Обединеното кралство санкционира над сто руски граждани, включително поне 11 от най-заможните, след руската инвазия в Украйна. Натискът да бъде санкциониран Абрамович, милиардерът собственик на лондонския футболен клуб Челси нараства. Той продава клуба, както и друга своя собственост в Лондон. Ще чуем повече от Том Макензи пред стадиона на Челси. Том, колко агресивно преследва правителството руските олигарси?

Според критиците, недостатъчно агресивно.

Намирам се пред вратите на футболния клуб Челси, собственост на Роман Абрамович, който е символ за руските пари, внедрили се в икономиката ни, както и може би символ на политическо влияние.

На него не бяха наложени санкции, но той възнамерява да продаде част от собствеността си тук, включително и футболния клуб, оценен на около 3 милиарда паунда.

Британското правителство каза, че ще затегне мерките.

Предложен бе Закон за икономически престъпления, който може да приеме регистър, принуждаващ собствениците на тези активи в Обединеното кралство да представят истинската си идентичност вместо компании-паравани. Законът ще действа с 20-годишна давност.

Подготвя се и работна група за руските олигарси. Вътрешният министър каза, че иска да копираме санкциите на Европейския съюз и САЩ.

Единадесет олигарси са на прицел от санкциите тук.

Активите им са замразени и имат забрани за пътуване.

Това е значително по-малък брой от хората, санкционирани от Европа и САЩ.

Според британското правителство ако този Закон мине, то ще получат инструментите и правните рамки, от които се нуждаят, за да направят по-агресивни мерките си срещу руските пари в Обединеното кралство.