Посланик Маркарова за войната в Украйна

Оксана Маркарова, посланик на Украйна в САЩ

13:54 | 1 март 2022
Преводач: Мария Попова

В петия ден от войната се обстрелват много украински градове – Харков, Киев, Житомир – и те ни обстрелват с ракети, с балистични ракети. Днес използваха вакуумна бомба, която всъщност е забранена от Женевската конвенция. Разрушенията, които Русия се опитва да нанесе на Украйна са мащабни, но украинците ще се съпротивляват.

Ние защитаваме дома си, ние нямаме друг избор и няма да се изморим, няма да спрем, няма да се предадем. Ние ще продължим да защитаваме дома си. И ще участват не само нашите мотивирани и способни военни сили, а всички – полицията, националната гвардия, териториална защита, всички украинци.

Работим активно с администрацията, с президента, а също и с Конгреса за това да получим повече оръжия. Имаме нужда от повече оръжия, но не искаме никой да се бие вместо нас. Ние сами защитаваме страната си. Но имаме нужда от цялата подкрепа, която може да ни даде целия цивилизован свят, за да можем ефикасно да се сражаване. А също и санкции.

Убедени сме, че Русия в момента действа като нацистка Германия през Втората световна война и убива невинни цивилни. Днес те стреляха отново не само по жилищни квартали, но също и по домове за сираци, училища и детски градини. Ужасно е! Те трябва да платят, трябва да бъдат изолирани, трябва да разберат, че не е ОК в 21 век да започват война и да избиват хора в съседна суверенна държава.