Как ще отговори Русия на западните санкции

Самир Пури, старши изследовател, IISS

12:44 | 23 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за това, че все повече американски съюзници налагат санкции? Колко ефективни може да са те, при положение, че Западният свят е доста разделен по въпроса за мерките, които трябва да се вземат срещу Русия?

Много интересно е как Австралия си каза думата. Зрителите не бива да забравят, че 38 австралийци загинаха през 2014, когато малайзийският самолет, изпълняват полет MH17 бе свален над военната зона в Източна Украйна.

В някои отношения Австралия има дълъг и мъчителен опит с войната в Украйна. Така че не безпрецедентно решението на премиера Скот Морисън да обяви тези мерки.

Освен това през 2014 американските авиокомпании, както Австралия и Япония, както и Великобритания реагираха с известни санкции в знак на солидарност.

Но въпроса ви – реалният проблем сега е дали Русия може да мобилизира икономиката си чрез резервите си и чрез дълбоките икономически връзки с китайското правителство.

Това са двата фактора, на които Русия разчита, за да компенсира все по-голямото си изключване от глобалната икономика. Поне що се отнася до западните страни.

При положение, че продължаваме в тази посока, ако има нови движения навътре в Украйна, какво означава това за западните съюзи? Ще помогне ли за засилването на връзките в НАТО, които според някои са прекъснати?

Да, както преди години го описа Еманюел Макрон, в мозъчна смърт.

Абсолютно. Това ще укрепи НАТО и ще засили солидарността между членовете му с това придвижване на повече части в Източна Европа като Полша и Румъния. Там се съобщава, че американците разполагат повече войници и някои бойни хеликоптери и изтребители F-35 по източния фланг на НАТО.

Но ситуацията е много интересна – вижте картата на Европа. Имаме обкръжение от страни от НАТО и увеличено американско военно оборудване там.

Арената на действие и на сблъсък обаче е в Украйна, която не е в НАТО.

Честно, не мисля, че Владимир Путин си поставя като приоритет солидарността в НАТО, а просто иска Украйна да остане извън алианса.

Това е целта му.

Още 100-200 войници отиват в Румъния. Още хиляда. Това няма значение, не е целта. Целта му е да задържи Украйна разделена, в състояние на война и нестабилност.