Австралия отвори за ваксинирани пътници

Джорджина МакКей, Bloomberg

12:30 | 22 февруари 2022
Обновен: 12:41 | 22 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

За първи път от почти 2 години, туристите свободно могат да влязат в Австралия. Намирам се на международното летище в Сидни, откъдето десетки туристи се отправят към различни места в Австралия. Те са посрещани с бурканчета Vegemite и коала-играчки. Приятели и членове на семейството пристигат от цял свят, за да се срещнат отново с любимите си хора и да празнуват важни дати.

Изоставени са строгите гранични проверки и това е добре дошло облекчение за туристическия сектор и може да помогне да се облекчат отчасти трудностите с намиране на персонал докато студенти и стопаджиии тръгват из страната.  Туризмът, включително и студентите от чужбина е четвъртият най-голям износ за Австралия преди пандемията да всее хаос и представлява 3% от икономиката. През 2019, той е струвал почти 120 милиарда долара и е давал работа на 660  хиляди души.

"Очевидно това бяха две много трудни години. Тук, на летището в Сидни е като парти център, защото отваряме напълно за останалия свят. Това е страхотна новина и страхотно вълнение и мисля, че всичко се развива добре за нашата туристическа индустрия, която се възстановява много силно с излизането ни от пандемията", каза Дан Техан, министър на търговията, туризма и инвестициите.