AmCham за бъдещето на Япония, част 1

Кристофър ЛаФльор, специален съветник на Американска търговска камара в Япония, Ом Пракаш, президент на Американска търговска камара в Япония

13:55 | 22 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Кристофър, какво мислите Вие и останалата част от Американска търговска камара в Япония за неотдавнашните мерки от страна на правителството?

Ние сме много окуражени, че правителството планира да предприеме стъпки за прекратяване на тежките ограничения, които въведе за влизане на чужденци в Япония.

Смятаме, че това е мъдро решение, основано на това, което виждаме по света. А именно, че строгият граничен контрол в крайна сметка не работи и трябва да преминем към други мерки, които се оказват ефективни, включително ваксиниране и други усилия за лечение на заболяването, след като то вече е налице.

Освен това, очевидно днес по света глобалното напрежение се засилва, икономиките са под напрежение. Нуждаем се от Япония. Япония се нуждае от света и той от нея.

 

Ом, какво казват други членове?  Какви разговори се водят от бизнес лидерите с правителството, за да разхлабят тези ограничения още повече?

В крайна сметка това е поредица от избори, които трябва да направим като бизнес по отношение на веригите за доставки, къде са регионалните ни централи, без значение каква е причината за трусностите, което го прави по-трудно.

В конкурентна среда това не е работило добре за компаниите, които членуват тук, в Токио.

Крис, има ли опасения, че ако има нов вариант или ако ефикасността на ваксината се изчерпи, че това отваряне ще е условно и изискванията за минаване на границите могат да се променят отново?

Глобалните политики по света винаги зависят от хода на пандемията. Трябва да сме готови за необходима промяна, но сме свидетели на напредък през последните две години, която подчертава мъдростта да се върви напред към различна политика, която използва напълно новите лечения и технологии, които са на разположение за справяне със заплахата, като същевременно се опитваме да опазим икономиките си.