Как да се поискаме увеличение на заплатата

Чарли Уелс, Bloomberg News

19:00 | 17 февруари 2022
Преводач: Кирил Петков

Всички говорят за инфлация, но експерти препоръчват да не започваме с нея.

Не стартирайте разговора с шефа за повишение на заплатата с довода, че всичко поскъпва и се нуждаете от повече пари.

Това звучи като оплакване.

Кариерните коучове, с които говорихме, казаха, че това може да е част от разговора, но би трябвало да започнете с приноса си, с привлечените клиенти, с успеха ви.

По-нататък в разговора започнете да обсъждате външните елементи.

Това са добри съвети не само за период на голяма инфлация, но във всеки дени момент, в който може да искате повишение на заплатата. Започнете със собствените си приноси, както гласи скорошният ви материал. Чарли, както всяка седмица се обърнахте към публиката ни, за да им зададете определени въпроси. Попитахте ги дали планират да искат повишение на заплатата. Какво ви казаха?

На запитването ни в Instagram 69% отговориха, че възнамеряват да поискат повишение на заплатата тази година. Но не са особено обнадеждени.

43% от отговорилите смятат, че няма да получат повишение на заплатата дори ако пробват..

Ще пробват всякакви стратегии. Някои ще се концентрират на производителността си, докато други ще говорят за икономически проблеми.

Любопитно е.

Много американци се замислят за икономиката, когато започват да обмислят повишение на заплатата, защото цените се качват.

Това число би трябвало да е 100. 100% от служителите трябва да искат повишения на заплатите си - по мое мнение. Имаме въпрос от Instagram - може ли да посочим конкурентна оферта, за да получим повишение от работодателя си? Един от отговорилите пита как да получи това повишение без да загуби работното си място.

От това се страхуват всички.

Страх ги е да не загубят ролите си и трябва да внимаваме, когато даваме съвети.

Можете да направите няколко неща.

Бъдете професионалисти. Разговорът може да отиде в много лична, емоционална посока, която би ни показала в по-непрофесионална светлина.

Също толкова важно е да подберем подходящия момент.

Има ситуации, когато има повече смисъл да повдигнете въпроса от това да започнете от нищото. Един такъв момент са прегледите на производителността ви.

Но много американци, с които говорих ми казаха, че също толкова подходяща е офертата от друг работодател. Това отваря вратата за един разговор за заплати с вашия работодател.

Имайте предвид, че това не е спор, а разговор.