Кофеин без кафени зърна

Ще смените ли кафето с костилки от фурми

12:30 | 14 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

 

"Когато за първи път обявихме, че ще пуснем на пазара кафе, което не включва кафе на зърна, си помислихме, че може да получим голям отпор от индустрията", казва Анди Клийч, директор на Atomo.

А в действителност се получи точно обратното. Всички изглеждат много окуражени, че вече има алтернатива на традиционното кафе.

"Преди три години, когато създадохме компанията, направихме много изследвания за кафето и открихме, че кафето всъщност има проблеми.Местата, където се отглежда кафе днес са засегнати от изменението на климата. И така, фермерите ще трябва да преместят своите култури на по-високи места. А местата, на които се преместват културите са едни от последните диви места на земята", каза Клийч.

Според него кафето може да доведе до масово обезлесяване през следващите 30 години. Той се надява, че с нарастването на търсенето кафето, което произвеждат ще го подпомогн, а обезлесяването за задоволяване на световните нужди от кафе ще спре.

Atomo твърди, че произвежда кафе с по-добър вкус и по-добро за планетата.

 

Какво точно се съдържа в чаша кафе

"Установихме, че има 28 съединения, които са абсолютно необходими, за да се възпроизведе усещане за кафе. За да приготвите кафе без зърна, всъщност трябва да намерите еквивалента на кафето на зърна", казва Клийч.

Техният продукт е направен от съставки, получени от американски фермери и всички те са на растителна основа.

Кафето Atomo е различно от конвенционалното кафе, предимно заради устойчивото развитие. Основната му съставка са костилки от фурми. А точно сега костилките просто се изхвърлят от фермерите. Но има достатъчно костилки от фурми в света, за да се приготвят милиарди чаши кафе всеки ден.

"Когато ни питат дали това наистина е кафе, ние отговаряме: „Абсолютно!“ За нас кафето е ритуал. То е преживяване и поради това искаме вкуса, аромата и мириса, но също така искаме и кофеина. А нашето кафе предоставя точно това изживяване и същия резултат в същия формат като кафето. Така че нашата продуктова гама започва със студено варено кафе в метална кутия. След това скоро ще пуснем на пазара разтворимото си кафе за горещо кафе и смляно кафе. Винаги правим смляно кафе тук, но един ден поставихме горещото кафе в хладилника. На следващия ден го изпихме като студено и си казахме: "Еха, невероятно е!" Така че решихме да споделим новото си изобретение със света под формата на студена напитка, което е най-контролираният и съвършен начин да покажем нашето изобретение", казва Анди Клийч.