State Street: Някои играчи на пазара ще се опитат да изпреварят Фед

Даниел Джерърд, старши стратег в State Street Global Markets

18:00 | 9 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Глобалният срив при облигациите продължава. Какво означава той за оценките и промени ли се гледната ви точка по вашето позициониране след покачването на доходността?

Да, започна донякъде да се променя. За първи път усещам тревога за някои участъци в търговията на растежа. Не защото смятам, че доходността ще се покачи значително от този момент нататък. Мисля, че проблемът, с който се сблъскваме е, че рискът от грешка в политиката нараства.

Причината за това твърдение е, че обикновено има различаващи се гласове в комисиите изработващи политиките. Но от изказванията след последното заседание на Фед има драстично разминаване в гледището за това какъв всъщност е проблемът. А ако не знаете какъв всъщност е проблемът, то ще е доста по-трудно да го решите.

Например, имаме ли пълна заетост или не?

Структурна ли е инфлацията или не?

Дали става дума за разхлабена парична политика, която трябва да се затегне или за нещо друго?

Тъй като не знаем какъв е проблемът, то те ще прибягнат до познатите си инструменти – Фед обикновено повишава лихвите, за да се справи с инфлацията.

Но ако проблемът не е в това, тогава ще имаме прокрадващи се очаквания за покачване на лихвите докато не тласнем икономиката към рецесия. Това е повод за притеснение.

Тревожи ме, че някои играчи на пазара ще се опитат да изпреварят Фед и да не са пасивни.