Защо Америка не е готова за следващата пандемия, част 5

Синтия Куунс, Bloomberg News

20:30 | 7 февруари 2022
Обновен: 20:57 | 7 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Рик Брайт е работил в правителството и е заемал различни постове. По време на администрацията на Тръмп той вдигна тревога и публично изрази тревогата си от това как правителството се подготвя за пандемията.

Той се присъедини към преходния екип на Байдън по ковид пандемията и днес е част от фондация Рокфелер и е начело на нейния институт за пандемична готовност.

Достатъчно често ли е секвенирането и достатъчно бързо ли е, за да позволи въвеждане на мерки в здравеопазването, така че да прекъснем в ранен етап една вълна от тежки инфекции?

Администрацията на Байдън обяви 1,7 милиарда долара бюджет за подобряване на секвенирането и споделянето на данни. Това достатъчно пари ли са? Дали не са ни нужни повече пари, за да изградим системи, които наистина ни осигуряват нужната защита?

Налице са причини за оптимизъм, когато говорим за готовността за пандемия днес в сравнение с преди две години. Мисля, че имаме много повече възможности за секвениране в САЩ и по света отколкото преди това. Голяма част от научната работа е свършена. Но тук липсва нещо важно и то е устойчивостта на финансирането. Другото, за което наистина трябва да се замислим и да не позволяваме да бъде забравено са ползите от секвенирането, създаването на целеви ваксини, които са по-ефикасни. Така че секвенирането по цял свят трябва да продължи, но ползите от него трябва да достигат свободно до хората, осигуряващи научната информация, а страните, които произвеждат ваксини трябва да се уверят, че от тях ще се възползва целия свят, а не само една малка част.