Преговори САЩ-Франция преди визитата на Макрон в Москва

Вони Куин, Bloomberg News

11:00 | 7 февруари 2022
Обновен: 16:12 | 7 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан проведоха разговори за Украйна в неделя преди отпътуването на Еманюел Макрон за Москва и Киев. Двамата обсъдиха стъпки за укрепване на източния фланг на НАТО и усилията за възпиране на Русия от нахлуване. Преди пътуването си в понеделник френският президент заяви, че е уверен в постигането на споразумение за избягване на война. Той обаче намекна, че е възможно да се наложи да бъдат направени отстъпки пред Русия.

Според висшия орган за икономическо планиране на Китай инфлацията ще се запази скромна през 2022 г. поради промените в паричната политика извън страната. Националната комисия за развитие и реформи очаква инфлационните рискове в Китай да намалеят през тази година, тъй като неблагоприятното въздействие на ковид и недостигът на доставки в световен мащаб все повече отслабват. Според нея потребителските и производствените цени се очаква да се повишат, но ще се понижат спрямо миналата година.

Индийската централна банка отложи с един ден прегледа на лихвените си проценти, тъй като нацията скърби за смъртта на известната певица Лата МангЕшкар. Сега централната банка ще започне тридневното си заседание във вторник. Междувременно пазарите на облигации и валута също са затворени в понеделник, но фондовите борси работят както обичайно. Лата Мангешкар беше известна като чучулигата на Индия и получи най-високата гражданска награда на страната за кариера, продължила шест десетилетия.