Австралия ще финансира възстановяване на Големия бариерен риф

Вони Куин, Bloomberg News

08:30 | 28 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Австралия обща почти 700 млн долара за защита и възстановяване на Големия бариерен риф. Премиерът Скот Морисън се опитва да поправи екологичния имидж на правителството преди изборите през май. Финансирането за възстановяването на кораловия риф е за 9 години и включва подобряване на качеството на водата и намаляване на отпадните води от земеделие.

Pfizer получи одобрение от ЕС за хапчето си против Covid-19, което става първата орална терапия срещу вируса, препоръчана в общността. Тестовете показват, че Paxlovid намалява хоспитализациите и смъртността сред най-рисковите групи с близо 90%. Pfizer твърди, че лекарството е ефективно и срещу Омикрон. ЕС все още анализира хапчето на Merck, което може да предостави още една възможност за лечение.

Хонконг намали с 1 седмица карантината за пристигащи, но разширява забраната за пътуване до 8 страни. Промените в срока на карантината влизат в сила от 5 февруари и пристигащите ще прекарват в хотел само 14 дни, а последните 7 ще бъдат под самонаблюдение у дома. Полетите от САЩ и Великобритания остават забранени поне до 18 февруари заради високия брой случаи в тези страни според Хонконг.

Новият президент на Хондурас Сиомара Кастро уплаши пазарите като заговори за преструктуриране на дълга. В речта си на иногурацията тя каза, че държавният дълг е стигнал неустойчиви нива и за Хондурас е почти невъзможно да го изплати. Инвеститорите търгуваха хондураските бенчмарк държавни облигации без промяна, но след това ги пуснаха да паднат с близо 3 цента до 96,4 цента за долар.