Великобритания и САЩ на една вълна по кризата в Украйна

Карън Пиърс, посланик на Великобритания в САЩ

13:30 | 27 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Колко трудно бе да се накарат всички столици на Европа заедно с Вашингтон да се споразумеят за пакет от строги санкции?

Великобритания работи наистина в тясно сътрудничество с администрацията на всички нива по всички аспекти на кризата.

Президентът Байдън онзи ден спомена за пълното единодушие в групата на Четворката, когато разговаря с редица европейски лидери, генералния секретар на НАТО и ЕС.  Това беше много добра среща. Санкциите са сложни, защото всеки има различни правни системи. ЕС има една правна система, американците - друга.

И ние, британците, вече имаме независим режим на санкции, така че те няма да изглеждат по същия начин. Но ние работим върху широк и задълбочен пакет от санкции, които отиват по-далеч, отколкото бяха направени през 2014 г. по отношение на Крим. Всички са на едно мнение в смисъл, че президентът Путин рискува много тежки санкции, ако навлезе в Украйна.

Но бяха ли ефективни предишните санкции? Имаме такива от 2008 г. с Грузия, 2014 г. заради анексирането на Крим. Вие бяхте в ООН по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Не изглежда тези санкции да са възпиращ фактор за Владимир Путин.

Може да се види, че той не е направил нищо от 2014 г. насам и това може да се дължи на наложените му санкции. След това знаем, че те забавят руската икономиката и знаем, че това оказва влияние върху вземането на решения. Но мисля, че както каза и министър Блинкен, санкциите са и възпиращ фактор. Заплахата от санкции сама по себе си е възпиращ фактор. И ще видим дали това възпиране работи. Ние предлагаме диалог.

Президентът Путин има различен път напред от запазването на войските на границата с Украйна.

Документи, които Bloomberg видя, показват, че Германия настоява за изключения, особено когато става въпрос за за енергийния сектор. Министър-председателят Борис Джонсън говори за някои от особеностите на това колко трудно ще бъде за някои държави, предвид зависимостта им от Русия, когато става въпрос за енергия. Очаквате ли, че ще има някои изключения в рамките на руската икономика?

Според моя опит всички режими на санкции имат някои изключения, които обикновено се отнасят до хуманитарната и медицинската от страна на хуманитарната помощ. Така че не намирам това за необичайна концепция. Ще трябва да видим как ще протекат преговорите за санкциите в рамките на Европейския съюз.

Със сигурност германците дадоха ясно да се разбере, че ако Путин нахлуе в Украйна, те ще преразгледат "Северен поток-2".