Депутат от Бундестага: Северен поток-2 трябва да бъде включен в санкциите

Йохан Вадефул, депутат от CDU/CSU в Бундестага

17:30 | 26 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Казвате, че свободна Европа е по-важна от енергийния пазар. Но вие помните CDU, наясно сте, че Северен поток-2 бе построен при Ангела Меркел. Това е огромно съоръжение, което вече е построено. И в определен момент ще бъде серфитицирано. Нека сме ясни – съществува идеята, че Германия трябва да се откаже от газопровода. В момента възможно ли е да се прекрати този проект? Или можете да се окажете изправени пред съда и да бъдете принудени да продължите да плащате на руснаците, защото парите ви ще отиват там.

Разбира се, но това означава, че има зависимост от двете страни.

Разбира се, Русия също зависи от Германия и Западна Европа, която купува газ от нея.

Но няма начин да се спре в момента Северен поток-2. Според вас този газопровод ще заработи, ще бъде сертифициран, защото е твърде късно да спре.

Ако няма агресия от страна на Русия към Украйна, ако те не нахлуят, вероятно няма да имаме никакви правни средства да го спрем в момента. Защото е построен по законите на Германия и Европа.

Смятам, че има съвсем малко възможности за германското правителство и ЕК да го спрат в момента.

Но е ясно, че ако наложим санкции на Русия, Северен поток-2 трябва да бъде включен в тях и ще бъде. Освен това и други страни, на които Русия продава петрол и газ.

Има много страни в Европа, които купуват газ от Русия, също и петрол.

Както и САЩ.

Всичко е на масата и връзките на всяка страна с Русия са на масата.