Сингапур затегна паричната си политика

Вони Куин, Bloomberg

16:30 | 25 януари 2022
Обновен: 20:27 | 25 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Сингапур неочаквано затегна паричната си политика заради риск от ръст на инфлация. Монетарните власти на Сингапур леко повишиха поскъпването на основния си валутен диапазон, като запазват ширината и центъра му непроменени.

Това изненадващо съобщение идва преди заседанието през април и един ден след като правителството заяви, че преразглежда прогнозите за индекса на потребителските цени, предвид последното ускоряване на ръста им. 

Президентът Байдън е разговарял с европейските лидери, включително с френския президент Макрон и германския канцлер Шолц за изработване на единна позиция относно Украйна.

НАТО планира да увеличи силите си в източна Европа, а Пентагонът е предвидил да постави 8500 войници в готовност да дадат отпор на руско нападение.

Русия е съсредоточила приблизително 100 000 войници близо до границата на Украйна.

Йенс Солтенберг, генерален секретар на НАТО заяви, че са обсъдили продължаващото струпване на руски части във и около Украйна. Рискът от конфликт остава реален и продължават да призовават за деескалация и за избор на дипломатическия път. 

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц продължава твърдо да отказва доставяне на оръжия за Украйна въпреки критиките, че позицията му подкопава усилията за възпиране на руската инвазия.

Шолц заяви, че Германия ще се придържа към дългогодишната си политика да не предоставя оръжия в конфликтни зони като добави, че Берлин е готов да подкрепи Украйна и други страни по други начини, включително обучение.

Британският министър-председател  Борис Джонсън е изправен пред нови обвинения за организиране на партита по време на пандемия. ITV съобщава, че до 30 гости са присъствали на Даунинг стрийт на рождения ден на лидера по време на първия локдаун през 2020 г., когато повечето събрания на закрито бяха забранени.

От офиса на Джонсън съобщават, че служителите са се събрали, а министър-председателят е присъствал по-малко от 10 минути.