САЩ смятат, че все още има дипломатическо решение

Мария Тадео, Bloomberg

12:00 | 21 януари 2022
Обновен: 16:04 | 21 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Крайно неясно е и би ми се искало да имам отговор на този въпрос. Това, което знаем е, че има среща между Антъни Блинкен и Сергей Лавров, която ще се състои по-късно днес. Идеята, повтаряна многократно от американската администрация е, че Русия трябва да деескалира напрежението и тогава ще има и дипломатически път напред. През изминалата нощ излязоха редица документи от американското правителство, в които се казва, че трябва да е категорично ясно, че в дадената ситуация Русия е агресор. Украйна просто се опитва да оцелее. В документите се казва и, че Русия провежда масирана дезинформационна кампания по отношение на Украйна през последните няколко седмици.

Разбира се, тук ситуацията е доста сложна и граничи с безизходица. Но по същество Русия казва: ние искаме нещо на хартия, което да ни гарантира, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. Западът няма да отстъпи по този въпрос. А исканията изложени от западните съюзници включват изтегляне на военните части. За Путин проблемът е, че това би изглеждало като отстъпление.

Пътят напред е крайно неясен и трябва да кажа, че разговарях с някои руски журналисти тук, а тяхната гледна точка винаги е интересна. Те смятат, че не трябва да имаме големи очаквания.

Може би истинският въпрос е дали Западът не забърка такава каша, защото е видно, че Путин не се чувства застрашен от НАТО, не се чувства застрашен от Запада?

Това е може би един от проблемите тук. Путин е убеден, че САЩ няма да обявят война заради Украйна, европейците също не са готови да го направят. Те в момента преживяват енергийна криза, е Северен поток е една от разиграваните карти. Освен това знаем, че европейската сигурност е все още много млада. А за НАТО също може да се твърди, че те няма да влязат във военен конфликт с Русия. Тук битката се разгръща на икономическия фронт, а това по същество е въпросът на който Путин трябва да отговори: дали е готов да понесе бремето на икономическите санкции, за да отбележи политическа победа?