Какви затруднения има с 5G в САЩ, част 1

Дженифър Забасаджа, Алън Левин, Алекс Уеб, Bloomberg

14:39 | 21 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Авиокомпаниите от цял свят променят разписанията си заради опасения, че 5G сигналът може да предизвика смущения във важни системи за безопасност. Безжичната 5G технология обещава нов свят на иновации в мобилните услуги, като новата услуга може да бъде 100 пъти по-бърза от досегашната. Но ако нейните честоти  са близо до въздушни вълни, които се използват и от въздушния контрол на трафика, голямото подобрение за телефоните може да смути електронните системи нужни на пилотите, за да приземят самолетите. Късно вечерта във вторник, AT&T и Verizon се съгласиха да отложат включването на стотици 5G кули в близост до летищата в САЩ. Какъв е следващият ход?

С нас е репортерът на Bloomberg, Алън Левин който се занимава с авиационна безопасност и Алекс Уеб отQuickTake в Лондон. Алън, забавянето на старта на 5G, намали тези проблеми, но не ги реши изцяло. От месеци знаем, че това предстои. Тогава, защо страните не могат да постигнат споразумение? Какво се крие зад това?

Това е въпрос за 64 хиляди долара! Най-простият отговор е, че залогът е висок и за комуникационните компании, и за авиационната индустрия. Комуникационните компании са платили над 80 милиарда долара за правата над тази честота и от тяхната реакция става ясно, че те имат огромно желание да продължат с плана, защото са заложили много за въвеждането на тази услуга. От другата страна са авиокомпаниите, които са изправени пред загуби от милиони, а може би и милиарди заради трудностите, отмяната и други проблеми с полетите.

Не знаем защо двете страни не са се срещнали по-рано. Има много взаимни обвинения, но управлението за гражданска авиация е получило едва няколко дни преди Коледа, част от особено важните за решаване на проблема данни. Затова и сме свидетели на тези крайни решения в последния момент.