Какво очакваме от срещата Блинкен-Лавров

Брус Айнхорн, Bloomberg

19:30 | 19 януари 2022
Обновен: 11:27 | 20 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Дневният ред на Блинкен тази седмица представлява призив към европейската и световната политика преди да стигне до Русия. Какво ще зареди в пистолета си, когато седне на масата с Лавров?

Манъс, виждаме нещо, което може да се окаже последното голямо дипломатическо усилие за предотвратяване на войната.

Тони Блинкен трябва да пристигне в Украйна днес и ще се срещне с украинския президент Селенски и външния министър на страната.

След това е планирано утре той да отиде в Германия и да се срещне в Берлин с германския министър на външните работи Аналена Бербок.

След това ще замине за Швейцария за срещата в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, кулминация на дипломатическите срещи за Тони Блинкен през тази седмица.

Държавният департамент казва, че фактът, че тази среща ще се състои показва, че все още има възможност дипломацията да разреши кризата.

Има много потенциална дипломация, с която САЩ и други държави трябва да се справят, с много геополитически напрежения, които изникват непрекъснато. Брус, какво друго се случва на дипломатическия фронт?

В допълнение към всички проблеми на Тони Блинкен, знаем че германският външен министър Аналена Бербок, с която той ще се срещне утре, е имала среща с руския външен министър Лавров вчера, в която го е предупредила за това че Германия може да предприеме ответни мерки срещу проекта за газопровода "Северен поток", който Русия иска да бъде пуснат. Това е едно от нещата, които Съединените щати и техните съюзници държат като възможна ответна мярка.  

Знаем също, че президентът Байдън е имал среща във вторник с финландския президент Нийнистьо, което е важно, защото се твърди, че финландският президент има близки връзки с Владимир Путин. Това може да е начин двамата президенти да комуникират един с друг.

И така, какво знаем последно за готовността за война от страна на Русия? Знаем за 100 000 войници, струпани по границата, за оборудването за сепаратистите. Какво е следващото доказателство, което имаме, че Русия се готви за война?

Докато върви тази дипломатическа дейност Съединените щати казват, че виждат още повече признаци, че руснаците наистина се подготвят за инвазия. Последната информация е, от служител на Държавният департамент на САЩ, който каза пред репортери, че руснаците вече преместват свои войски в Беларус, което може да се превърне в нов фронт за инвазия. Така че ще има инвазии от три страни в Украйна.

Още една индикация за това, че дори когато все още се водят дипломатически разговори, Съединените щати и техните съюзници се подготвят да продължат напред в случай на нападение.