Оценката на Байдън за първата година на поста, част 2

Брет Бруен, президент на Global Situation Room

20:41 | 6 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво според Вас липсва в подхода тогава? Ако икономическите санкции са прекалени, какво друго би могъл да направи Байдън?

Нека да погледнем за какво се притеснява Путин. Той е притеснен за нещата в страната. Като заплашваме, че ще хвърлим светлина върху някои от сделките, операциите и откровено казано, не особено приятните начини, по които Путин управлява Русия, мисля, че това кара Кремъл да настръхне. Това са тактики, които започнахме да използваме още през 2014 г., когато бях в Белия дом и търсехме как да се справим с руската инвазия в Крим, Луганск и Донецк. И по това време решихме да извадим на бял свят някои неща. Да използваме капацитет и разузнавателна информация, която ще принуди Путин да се върне в своето поле.  

Относно сравняването на стратегията ни срещу Русия и тази срещу Китай, очевидно има около месец до Олимпийските игри. Американските дипломати решиха да не присъстват, а само да изпратят спортисти като форма на бойкот. Как мислите, че изглежда влиянието на Пекин през 2022г?

Олимпийските игри са огромна възможност. Видяхме миналия път, че Пекин наистина успя да се възползва от домакинството на летните игри. Сега имат зимни игри и то в ключов момент за Китай, защото очевидно има много критика за справянето им с ковид.

Те също така надушват кръв, тъй като американското ръководство на световната сцена не е толкова силно, колкото беше преди. Дори мисля, че при Байдън имаше много опасения относно чуждестранните капитали. Пекин ще се опита да използва това, за да разшири своето влияние особено в някои от тези страни, които в момента и се придържат към Китай.

Като говорим за Китай, споменахте, че икономическите санкции срещу Русия не са най-добрия подход. Смятате ли, че същото лекарство е подходящо и в ситуацията с Китай?

Когато става въпрос за Китай всъщност сме свидетели на по-силна политика от страна на Белия дом за задържане на някои от твърдите позиции, които администрацията на Тръмп беше заела. Те не са отстъпили от резултатите досега, но виждаме по-ефективна стратегия защото, честно казано, ние не използваме само икономически санкции, но използваме например някои от тези политически лостове като мерки за сигурност и други стъпки, за да изпратим послание на Пекин, че действаме. Действаме силно. Действаме в унисон с нашите съюзници и мисля, че Пекин разбира, че сме готови да реагираме, ако продължа с някои от агресивните си действия, независимо дали става въпрос за Хонконг или за Южнокитайско море.