Alliance Bernstein очаква Фед да запази възможности да изненада

Брад Гибсън, съдиректор Фиксирана доходност, AllianceBernstein Азия

14:00 | 3 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Най-големият риск за вас? Следим езика около Омикрон, насоките на Центъра за превенция на заболяванията за Омикрон и май пазарът гледа отвъд този вариант. Това ли е консенсусното мнение и при вас?

Това е консенсусът, който възприехме, следвайки данните за Делта варианта, за да видим реакцията на пазара. Като позициониране, определено въпросът с Омикрон ще бъде разрешен и фундаментите ще се затвърдят, а централните банки, които предпазливо започнаха да мислят за затягане и намаляване на изкупуванията на развитите пазари, вероятно ще продължат по този път през годината.

Така че планът не е променен, въпреки че може да има известно забавяне. Все още смятаме, че централните банки ще могат да намалят изкупуванията и затегнат политиката през 2022г.

BoE според мен даде повече възможност, власт и доверие във Фед отпреди. Тяхното решение преди Коледа беше заради инфлацията. Бих казал, че това вероятно подкрепя по-силен Фед. Какво ще кажете?

Да, тя бе първата от банките на Г-7, която вдигна лихвите с цели 15 базисни пункта. Да не забравяме, че нивото на доходност, за което говорим все още е силно подкрепящо и инфлацията би трябвало да е тревожна за Фед. Те може би са предприели колебливи стъпки в посока на това признание по време на заседанието в средата на декември. Прогнозата им за инфлацията през 2022г. очаквам да е около 2,6-2,7% - все още далеч под консенсуса на пазара за инфлация.

Затова все още очаквам Фед да запазва някакви възможности да изненада леко в прогнозата си. Пазарът вече ги е изпреварил с инфлацията. Така че Фед може да се насочи към по-агресивен тон, ако инфлацията се окаже така тревожна, както смятаме, че трябва да е.