Бретон: ЕС разполага със 180 млн дози ваксина

Тиери Бретон, комисар по вътрешните пазари

14:45 | 17 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Голямата тревога е новият вариант, Омикрон. Вие бяхте първия, който каза, че през юли Европа ще бъде ваксинирана и ще има стаден имунитет до края на годината. При положение, че сте добър оракул, кога ще бъде Европа ваксинирана с бустерна доза?

Вярно е, че ваксинационната стратегия е много важна тема за всички. Добрата новина е, че имаме достатъчно ваксини за Европа. Имаме достатъчно дози за реваксинацията. Произвеждаме над 1 млн дози месечно.

Все още обаче трябва да убедим 15-17% от населението да се ваксинира. И освен това да се уверим, че всеки, който трябва, ще получи бустерна доза.

Това ще стане. Ние имаме амунициите. Включително и новия бустер, който ще адаптираме за варианта на ковид.

Колко милиона дози очаквате да бъдат поставени и кога? Знаем, че специално работите с иРНК ваксините – Moderna, Pfizer. Не работите с Astra Zeneca по много причини. Но кога очаквате доставките на тези бустерни дози?

В момента имаме 180 млн дози.

180 млн. Заедно с новата ваксина, която ще бъде адаптирана за варианта. Но всеки трябва да разбере, че имаме 2 пандемии. Все още се справяме с варианта Делта, който е мнозинството от случаите в Европа. Трябва да се ваксинираме, да се ваксинираме, да се ваксинираме.

Имаме повече от достатъчно дози.

Сега трябва да се готвим и за новия, за варианта Омикрон и ще бъдем готови.

Но освен това е важно да се знае, че сме най-големия износител на ваксини по света. Пред Китай, пред САЩ и останалите.

Продължаваме да изнасяме за всички, включително за нашите британски приятели, които зависят толкова много от нас и са в много тежка ситуация.

Това е послание, което Европа постоянно изпраща към Великобритания: ние изнасяме ваксини. Казахте, че британците са в много тежка ситуация. Ужасно е, вижте какво става във Великобритания. Това тревожи ли ви, плаши ли ви? Мислите ли, че това ще стане и тук? Това нещо специфично ли е?

Трябва да сме много предпазливи. Важно е, че Великобритания е толкова зависима от Европа в много отношения, включително и за ваксините. Но искам да кажа на нашите британски приятели: не се безпокойте, ние ще продължаваме да ви даваме това, от което се нуждаете.

Посланието ви е ясно, но искам да видя каква ще бъде реакцията в Лондон.

Това послание е, че ние в Европа се борим заедно.