Шпиони от Китай обвинени за подслушваше в Австралия

Джейми Тарабей, Bloomberg

14:06 | 17 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Това, което установихме в хода на много дълго разследване е, че замразяването на Huawei от страна на САЩ се дължи на отчасти от инцидент, който се е случил в Австралия през 2012 г.

САЩ и Австралия, заедно с други държави - Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия споделят разузнавателна информация помежду си.

Бивши американски служители, с които разговаряхме, казаха, че е имало инцидент, включващ австралийска телекомуникационна мрежа, като е била използвана софтуерна актуализация за цифрово подслушване, което изпраща данни до Китай.

Актуализацията изглежда легитимна, но съдържа зловреден код, който препрограмира заразената система, за да записва цялата комуникация, преди да я изпрати в Китай.  И след няколко дни се изтрива. Има много умен механизъм за самоунищожение, вграден в ъпдейта.

Разследващите органи са получили достъп до някои от системите и дигиталната криминалистика разкри фрагменти от зловредния софтуер.

Австралийското правителство сглобява частите на тази атака, като използва различни много поверителни източници, включително човешки информатори. Това казаха длъжностни лица, с които разговаряхме.

Така че по това време Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на САЩ публикува доклад, според който китайските шпионски служби разполагат с богати възможности да извършват пробив чрез продукти на Huawei.

Майк Роджърс, бивш конгресмен-републиканец, който е председател на тази комисия потвърди пред Bloomberg, че националната забрана е водена отчасти от доказателства, които са били представени на четири очи на световните лидери. Той каза пред Блумбърг, че на нищо, свързано с административния достъп и административните данни, които излизат от Пекин, не трябва да се вярва.

Huawei многократно е отхвърляла всякакви предположения, че нейните мрежи се използват като канал за шпионаж. Какво казват те за нашия репортаж?

Те отказаха да отговорят на нашия конкретен въпрос, но заявиха, че не е имало съществени доказателуства за умишлено нарушение от какъвто и да е вид.

Ние специално не намерихме доказателства, че висшето ръководството на Huawei е било замесено или е знаело за атаките.

Джон Сафък, директорът на глобалната служба за киберсигурност на Huawei заяви, че компанията призовава правителствата, клиентите и екосистемата за сигурност да преглеждат продуктите си и да търсят уязвимости.