BoE вдигна лихвите

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

11:49 | 17 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Bank of England неочаквано повиши лихвата за пръв път от 3г като увеличи разходите по кредитиране с 15 базисни пункта до четвърт процент. Гуверньорът Андрю Бейли каза, мотивът са очакваната по-устойчива инфлация. Забележката е промяна в тона на банката, която досега е посочвала, че по-голямата част от ценовия натиск е временна и вероятно ще мине бързо. Нещо, което сме чували и преди.

ЕЦБ се опитва да начертае плавното излизане от кризата като увеличава редовното изкупуване на облигации в следващите 6 месеца, за да смекчи прекратяването на извънредната програма за 2,1 трлн долара през март, докато еврозоната е изправена пред най-бързо растящата инфлация от десетилетия. ЕЦБ признава увеличаването на заплахата от варианта Омикрон и запазва възможностите за гъвкава реакция на вируса.

Централната банка на Мексико изненадващо обяви най-големия ръст от 5г на основната лихва с половин пункт до 5,5%. Решението изненада повечето икономисти, които следим.

Турция обеща да сложи край на цикъла на намаления на лихвите след като намали едноседмичната репо лихва за четвърти пореден път. Сега тя е на 14% и решението е в подкрепа на неортодоксалните монетарни политики на президента Ердоган.

Централните банки на Индонезия и Филипините запазват своите лихви без промяна. BSP запазва лихвата на 2%, а централната банка на Индонезия също оставя своята без промяна на 3,5%. Властите в двете страни продължават да подкрепят икономическото възстановяване, което според тях расте, но новите случаи на ковид все още оказват натиск.