Pfizer предотвратява хоспитализациите

Д-р Амеш Адалджа, Център по здравна безопасност Джон Хопкинс

10:30 | 16 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Колко по-близо сме до крайната цел – лекуване на Ковид като обикновена настинка?

Всеки път, когато получим нов инструмент за лечение на хората, за да ги запазим вън от болница, се приближаваме към тази цел.

Антивирусният препарат на Pfizer е един от тези инструменти, защото има огромна способност да предотвратява хоспитализациите. Именно за това става въпрос.

Това е целта на изравняването на кривата - запазване на болничния капацитет. Затова смятам, че сме на път го постигнем. Очевидно е, че ваксината е най-добрият начин да се постигне. Все още около 40 % от населението не е ваксинирано, включително 60 милиона души, които имат право да се ваксинират. Това е най-важното. Но мисля, че антивирусните ни доближават много до това.

Разглеждаме и варианта омикрон и данни от Южна Африка, които показват, че може би той не е толкова тежък. Доколко можем да очакваме това да бъде преломната, точка след която да тръгнем нагоре и да излезем от пандемията? Имате ли достатъчно данни, за да се ориентирате за това?

Фактът, че чуваме предимно за по-леки случаи, не изцяло, защото има хора, които са хоспитализирани, но по-малко са в интензивни отделения и на кислород, е успокояващ, защото не сме чули за нещо различно.

Знаем, че в САЩ само един от случаите е бил хоспитализиран. Малко трудно е това да се екстраполира напълно върху останалата част от света или дори за тази страна, защото Южна Африка е по-млада страна, в която има различни съпътстващи заболявания. Искаме повече данни за неваксинираните хора, особено за хората с висок риск. Но изглежда, че за неваксинираните все още може да е същото и да лекуваме омикрон като делта.

Но ако е по-заразен, а дори само по-малко вирулентен може да се окаже, че като цяло ще се отървем от вируса. Зависи от това как ще се развие всичко в САЩ.

Говорихме, че два курса от Pfizer-BioNTech или от Moderna изглежда дават някаква превенция срещу омикрон от гледна точка на това колко се разболявате, но не предпазват непременно от заразяване. Хората казват че бустерът е наистина важен. Знам, че сте казали, че не сте си направил бустер. Променихте ли мнението си въз основа на някои от постъпващите данни?

Не, не съм, защото съм на 46 години и нямам съпътстващи заболявания. Смятам, че един бустер просто неизбежно ще доведе до пробив на инфекцията по-нататък  при тези ваксини от първо поколение.

Ако сте на възраст над 65 години, имате високорисково състояние и имате ваксината на Johnson&Johnson, тези хора задължително трябва да получат  бустер днес.

Но за здравите хора това няма да промени траекторията на омикрон. Няма да предотврати удара върху болниците. Това, което ще предотврати проблем са първата и втората доза.

Както казахте, данните на Pfizer показват, че хората са защитени срещу тежко заболяване при двудозен режим. Ако сте здрави трябва да наблегнем именно на това, защото ако продължим да си поставяме бустери за предотвратяването на леки заболявания, не мисля, че това някога ще приключи, а трябва да се съсредоточим върху тежките заболявания.

Може би ще има второ поколение ваксина, която ще дава по-различни видове защита от първото поколение ваксини и това ще промени уравнението. Но точно сега не съм видял нищо, което да променя положението за здравите. Може да съм от малцината, но някои сме фокусирани върху предотвратяване на хоспитализациите, а не толкова върху предотвратяването на леки заболявания с тези ваксини.