Колко мащабно е връщането към работа от дома този път

Том Меткаф, Bloomberg

07:30 | 15 декември 2021
Преводач: Мария Попова

С бързото разпространение на омикрон, Обединеното кралство връща някои ограничения и съветва работещите да останат по домовете си. Goldman Sachs, JPMorgan и други банки казаха на лондонските си екипи да работят от дома си, ако е възможно. Вие следите историята от самото начало. Колко мащабно е връщането към работа от дома този път?

Не е така масово и определено не е като през 2020, когато почти всички отсъстваха от офисите. Но пътуванията с метрото са намалели с 20% в страната и с около 30% в Лондон, а това доста добре показва моментната ситуация след новите насоки.

Как се повлиява местния бизнес?

Той понася истинския удар. Банките могат сравнително лесно да минат на работа от дома, но ресторантите и баровете в Лондон нямат програма за подкрепа, а градът постепенно се опразва.

Как гледат директорите от финансовия център на ограниченията?

Предполагам, че най-точната дума е „резервирано“. Те се надяват следващата година да има по-бърз изход от ситуацията с работата от дома.

Но сега поне вече имат работеща система, която да гарантира безпроблемното преминаване към работа от дома. В това отношение те имат добри позиции.

Точно така, това не е голям и рязък шок, а по-скоро дразнещо при сравнително отворени офиси отново да видят банките почти празни.