Кое води последната слабост на биткойн

Еди Ван Дер Уолт, Bloomberg MLIV

08:00 | 15 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Затягането на политиките на централните банки е зад всичко това. Около 20 централни банки тази седмица имат заседания и посоката е към затягане. По-затегнатата политика означава, че остават по-малко свободни пари, които да се насочат към по-спекулативни активи като крипто.

Освен това ако крипто става дигиталното злато, тогава по-високата реална доходност е определено негативна за активи като биткойн.

Означава ли това още една крипто зима както през 2017г.?

През 2017г. имахме голям отлив. Следва се траекторията, която познаваме отпреди в крипто. Например параболичните ръстове и после срив и след това остава без промяна около 3-4г.

Сякаш виждаме едно и също да се повтаря от началото на 2021г.

Този път обаче различното е в това, че има по-масово институционално приемане. Сега имаме ETF-и, фючърсни контракти и сме близо до следващия цикъл на затягане на предлагане на биткойн. То наближава.

По тези причини може би забелязваме период на стабилност, но няма да е така дълъг като крипто зимата отпреди години.

Как се отразява колапса на биткойн върху останалите криптовалути?

Вижте, останалите крипто продължават да следват в голяма степен биткойн. Съотношението между цените е значително.

Ако биткойн падне, останалите крипто валути, особено чисто спекулативните като дожкойн и другите падат още повече. Но има и друга група крипто като етериум, където са появяват смарт контрактите, NFT-тата и останалите приложения.

Ще има отлив от тях, ако крипто валутите паднат като цяло, но смятам, че този път са малко по-защитени, отколкото в предишните цикли.

Какво ще стане до края на годината?

Не можеш да прогнозираш цената на крипто в краткосрочен план.

Може да се удвои или да падне наполовина. По-скоро ще имаме период на стабилност и после, ако настоявате да ви кажа, ще ви попитам накъде отива фондовият пазар, накъде отива Nasdaq! Защото биткойн става все повече свързан с технологичните акции.

Смятам, че това ще се случва до края на годината.

Накъдето тръгнат технологичните акции, натам ще отиде и биткойн.