Самърс би искал 4 увеличения на лихвите през 2022г

Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

20:00 | 6 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Важни неща се случиха през изминалата седмица. Председателят на Фед, Джеръм Пауъл беше изслушан от Конгреса и в общи линии каза, че: „Инфлацията е по-упорита и по-широкообхватна отколкото смятах и следователно, трябва поне да променим графика на свиването.“ Вие отдавна твърдите точно това. Съдейки по думите на Пауъл, дали той го е разбрал?

Зарадвах се да чуя думите му, зарадвах се да видя желанието му да „пенсионира“ думата „преходна“ от дискусията за инфлацията. Иска ми се това да не беше нужно, но предвид реалността аз се радвам на думите на председателя.

Ето какво смятам, че трябва да е следващото му признание. Ако разгледате показателя, който в много отношения е най-простия индикатор за позицията на паричната политика, къде се намира реалният лихвен процент в хода на следващата една година съотнесено към инфлационните очаквания на пазара и пазарните лихви, то ще видите, че този показател е на най-ниското си историческо равнище. Цифрата е доста под минус 3% и близо до минус 4%. Това не е устойчива позиция, която да понесе паричната политика днес.

Бих искал Пауъл да даде сигнал, че няма абсолютно никаква причина да продължим да се ангажираме с количествени облекчения и изкупуване на книжа обезпечени с ипотеки, че няма причина да не прекратим много бързо количествените облекчения и то изцяло; че трябва да предприемем ходове, каквито са нужни, когато инфлацията е много над целта. Аз бих подал сигнал за четири увеличения на лихвите през следващата година, с две условия в зависимост от това как се променят данните за инфлацията. Това би било трус, но трус, който е нужен, за да се възстанови доверието, предвид факта колко е изостанала паричната политика.

Да поговорим за този трус. Преди месеци, вие казахте, че сте притеснен, че ако Фед изчака твърде дълго, ако подходи твърде плахо може да им се наложи да предприемат действия, които ще ни хвърлят в рецесия. Все още ли съществува този риск и дали четири повишения на лихвите догодина може да ни тласне към рецесия?

Смятам, че има по-малка вероятност четири повишения на лихвите през следващата година да ни хвърлят в рецесия отколкото осем повишения по-следващата година. Ние трябва да изпреварим кривата, а не да изоставаме от нея по отношение на инфлационните рискове. Не казвам, че всичко се свежда до инфлационните рискове, но трябва да се даде сигнал, че четирите повишения са реална възможност.