СЗО работи върху оценката на варианта Omicron

Манъс Крани, Bloomberg

15:02 | 29 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

СЗО работи с изследователите, за да разбере по-добре новия вариант на коронавируса, след като здравните експерти в Южна Африка казаха, че май той предизвиква леки симптоми. СЗО каза, че още няма информация, която да показва, че симптомите на Омикрон се различават от тези, предизвиквани от другите варианти.

Предварителните данни показват, че американските потребители тази година се върнаха в магазините на Черния петък, но пазаруваха доста под пред-пандемичните нива. По данни на Sensomatic Solutions 28% по-малко са пазарували хората в моловете в сравнение с 2019г. Онлайн обаче са били 50% повече от миналата година. По предварителни изчисления са направени покупки за малко под 9 млрд долара и това е песимистичната прогноза – направените продажби са малко под нивата миналата година.

Китайската компания за доставка на храна Meituan се понижи в Хонконг след като записа най-големите загуби от 2018г от конкурента си Alibaba. Загубите са за последното тримесечие са за 1,6 млрд долара. Компанията променя бизнеса с инвестиции в автономни превозни средства и доставки с дронове.

Blackstone е сред водещите компании, които още не са подкрепили ангажимента от СОР26 за премахване на въглеродните емисии, за да се ограничи прегряването на планетата. 450 от най-големите финансови компании в света подкрепиха декларацията от Глазгоу по-рано този месец. Други два големи фонда – Appolo Management и KKR също не са се включили.

Премиерът на Австралия Морисън предлага нов закон, който ще принуди социалните медии да разкриват самоличността на троловете. Хората, които смятат, че са били засегнати ще могат да се обърнат към съда, който да принуди социалната мрежа да разкрие кой стои зад поста. Ако компаниите откажат, ще трябва да платят компенсация за клевета.