Защо инфлацията е добра новина за веганската храна

Андре Менезес, Next Gen Foods

19:00 | 26 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Причината по-високата инфлация да ни помага е, че  защото тя се поражда, познайте от какво – от месото! А то е с най-висок процент на поскъпване. Защо става така? Защото то е крайно неефикасно, ресурсите стават все по-скъпи и все по-недостатъчни. Точно това е тенденцията, която ускорява развитието на цялото растително базирано производство. В този сценарии, нашата индустрия не е така засегната от проблемите на месната индустрия. Това само прави растително базираното месо още по-привлекателно за потребителите, които виждат какво става с цените на месото – те са се удвоили и даже са се утроили за някои видове.

Технологията е по-ефикасна, използваме по-малко ресурси отколкото месното производство. И, очевидно, с намаляването и поскъпването на ресурсите, а някои от тях до днес не са били включвани в цената, месото ще стане ужасно скъпо. Това е една фундаментална гледна точка към настоящата ситуация. Причината за сега растителните протеини да са по-скъпи е мащаба на производството, но като при всяка иновация това е естествен процес на развитие. Всичко започва като иновация, която е скъпа и постепенно с разрастване на производството и обемите, цената се понижава. Това ще стане и с месото на растителна основа.

Искаме да стане глобално, искаме да го направим вълнуващо, да го направим разнообразно. Няма нищо по-добро от вкусното пиле. Целта ни е да покрием всяка категория, която присъства в днешното животновъдство. Конкуренти са ни еко фермите.

Ние решихме да започнем с пилешкото, с пилешко на растителна основа, но смятаме скоро да се конкурираме и при говеждото, и при свинското, и рибата, морската храна, млечните продукти – всичко!  Щом нещо се отглежда във ферма, за нас това е потенциална област на развитие.