Bank of Israel за Covid, икономиката и шекела, част 1

Амир Ярон, управител на Bank of Israel

11:00 | 26 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Кое е най-голямото предизвикателство в момента? Дали растящата инфлация или силния шекел?

На първо място, до момента Израел успява да избегне четвъртата вълна като рано започна с прилагането на бустерната доза. Има известно покачване на броя на заразените, затова и смятаме да ускорим реимунизацията, започна и програма за ваксиниране на деца между 5 и 11 години. Това е нарастващ риск, особено като виждаме какво се случва в Европа. Това е картината на пандемията.

Що се отнася до икономиката, Израел неведнъж е показвал, че разполага с динамична, устойчива икономика, която бързо се възстановява след всяка карантина и всяка вълна.

Успяхме да преминем през четвъртата вълна без строги ограничения. Отбелязваме много силен растеж, има подобрение на трудовия пазар, но в по-далечна перспектива прогнозираме завръщането на някои трудности и нива на безработица каквито сме имали и преди. Тези данни ще следим, за да се види дали има признаци за структурна безработица.

Споменахте шекела, който наистина поскъпна като отражение на силната икономика, за която говорих. Налице са големи чуждестранни инвестиции, силни нива на износ, а заради стабилните капиталови пазари, наблюдаваме засилено хеджиране от страна на институции. Предстои да видим колко от тези фактори ще се запазят.