Pimco спря да нарича инфлацията преходна

Джон Студжински, заместник председател на Pacific Investment Management Co.

16:30 | 22 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Подценяваме ли способността на инфлацията да се задържи за по-дълго време?

Вече не използваме думата „преходна“ и изглежда тя беше погребана през последните няколко дни. Инфлацията ще бъде и ще остане висока в обозримо бъдеще. Колко продължително е това? Не знаем, но може да е няколко години.

Но ако не е преходна, това е кошмар за централните банки. В един момент те се опитваха да преценят дали ще е шест или осем или повече месеца. Мислите ли, че ще се наложи да действат по-скоро отколкото им се иска?

Със сигурност има десетина централни банки по света, които следят проблема много по-отблизо. Ако разгледате отговорите на Фед от последните им протоколи, вероятно ще допуснете, че те ще повишат лихвите на два пъти през 2022, но пък може и да е по-рано. Имам предвид, че мнозина говорят за по-висока инфлация от тази, която ще бъде през това и през следващото тримесечие в Съединените щати. Ще почакаме и ще видим.

Вече видяхме данните за инфлацията във Великобритания. Те вероятно ще разтърсят почвата под краката на Андрю Бейли и вероятно ще му се наложи през декември да преосмисли решението си по лихвите.

Какво означава това за фиксираната доходност? Ще има ли значителна промяна в цените или много от това вече е включено в оценките, особено след като Bank of England разочарова пазарите миналия месец.

Много от тези фактори са включени в оценките на пазарите. Нещо друго ще е много по-интересно... Знаете, че никой не е плавал в тези води. Има много неизвестни, а на конференцията чухме дискусии относно целия въпрос с инфлацията и променливите, влияещи на инфлацията.

Става дума за значителни инвестиции в зелени проекти, става дума за деглобализация, за снабдителните вериги на фона на ситуацията в Китай и как влияе това на цените в други части на света и разбира се, поглеждаме през прозореца и виждаме Сингапур с множеството кораби в пристанището, макар тук да чакат по-малко отколкото в Лос Анджелис и Шанхай, но това е голям проблем.

Очаквате ли енергийния шок да се разпространи? Дали проблемите в снабдителните вериги ще се задържат по-дълго? И какво означава това да икономиката в бъдеще?

Вече има припокриване на енергийния шок, особено в Европа. Има проблем с Полша и Беларус и господин Путин ще използва своята роля на нещо като ключовата фигура в европейската енергийна сигурност. Той заема важно място на масата, а това означава значителна несигурност в цените на енергията особено в Европа.

Кое е онова, което ви притеснява, а ние подценяваме? Говорихме за инфлацията, говорихме за цените на енергията, за геополитика. Знам, че е трудно да се предусети черен лебед, но за какво би трябвало да говорим много повече?

Мисля, че подценяваме ролята, която ще изиграе дигиталната революция по отношение на човешкото поведение. Независимо дали в изкуствения интелект или в медицината, или във взимането на решения в сферата на инвестициите. Как ще повлияе това на света? Изкуственият интелект, виртуалната реалност ще променят много неща през следващите 2-3 години. Вероятно повече отколкото осъзнаваме, а ще имат голямо влияние върху образованието.