Учене чрез игри - успешната идея на едно българско издателство

Мая Бобева-Атанасова, съосновател на Клевър Бук, Бизнес среща, 11.03.2020

21:04 | 11 март 2020
Мая Бобева-Атанасова, съосновател на Клевър Бук. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мая Бобева-Атанасова, съосновател на Клевър Бук. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Освен книги, издателство "Клевър Бук" разработва забавни продукти, като активни карти, които да помагат на най-малките да учат, докато играят. Повече за идеята за създаването на издателството, предпочитанията на децата днес и ползите от предприемачеството разказа Мая Бобева-Атанасова, съосновател на "Клевър Бук", в предаването “Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

“Изборът какви книги и карти да издаваме правим на базата на хипотези за това какво би било интересно на днешните деца”, посочи Бобева-Атанасова.

“Децата днес търсят нещо по-кратко, по-интересно, по-ясно и с чувство за хумор. Информацията вече трябва да е доста синтезирана и доста впечатляваща, за да ѝ обърнат внимание”.

Гостът посочи, че успехът на картите на издателството е бил неочаквано бърз дори за неговия екип.

“България е много малък, реактивен пазар. В един момент търсенето "издърпа" предлагането”.

Тя посочи, че издателството е започнало да създава собствени продукти 2 години, след като е пуснало за продажба първите си карти.

Изработката на картите пък отнема по няколко месеца - като включва идеята за тях, уточняване какъв ще бъде продуктът, какво ще има на всяка една от 100 карти например. “След това преминаваме към самата изработка на илюстрациите, която в най-добрия случаи изисква около месец и половина, а накрая и производството”, обясни Бобева-Атанасова.

Гостът посочи, че екипът на издателството вече е от 8 човека. По нейни думи месечно делът на онлайн продажбите варира между 15 и 20%.

Пазарите, на които издателството има клиенти, извън България, включват Китай, Италия, Естония, Чехия, Словакия и Украйна.

Разпространението на книги у нас издателството прави чрез участие в изложения и всякакъв вид събития за деца. “Използваме и дигитален маркетинг”, посочи Бобева-Атанасова.

Тя добави, че извън страната разпространението се случва само чрез присъствие на изложения.

Вижте целия разговор във видео материала.