България има възможности за създаването на компания еднорог

Георги Митов, съосновател на BrightCap Ventures, Бизнес среща, 12.02.2020

20:36 | 12 февруари 2020
Георги Митов, съосновател на BrightCap Ventures. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Митов, съосновател на BrightCap Ventures. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има силите да създаде компания еднорог (технологичен стартъп с оценка от над 1 млрд. долара - бел.ред.). Има време преди това да се случи, но и надежда в екосистемата. Това каза Георги Митов, съосновател на BrightCap Ventures, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Според Митов липсата на капитал вече не е трудност пред стартъпите у нас. Той обаче подчерта, че те трябва по-рано да се ориентират към пазарите, на които искат да оперират, и да тестват аудиторията там от самото създаване на компанията, тъй като пазарът в България е доста различен.

По негови думи силата на предприемаческата екосистема у нас е в човешкия капитал.

„Имаме изключително талантливи специалисти. Хубавото е, че този талант все още идва на доста конкурентна цена, разбира се, тя сама по себе си никога не е достатъчно добър аргумент“.

Слабото място на България Митов вижда в недостатъчно добрата ѝ разпознаваемост като дестинация, която произвежда продукти от начало до край.

Гостът разказа и повече за дейността на BrightCap, като посочи, че тя подкрепя компании, които имат нещо уникално в себе си. „Опитваме се да го намерим в дружества, които имат силна връзка с България – искаме да предлагат продукт, които може да се продава в световен мащаб, като в същото време имат отдел, базиран у нас“, обясни той.

Гостът посочи, че фондът има два инструмента, с които може да оперира – за подкрепа на компании в съвсем ранна фаза и насочен към такива, които имат история и създаден продукт.

„Имаме възможност да инвестираме до 4 млн. евро в компания – това позволява първоначална инвестиция и поне още един или два рунда впоследствие“, каза още Митов.

Той коментира, че твърде много инвеститори обричат компании на провал, взимайки много голям дял от тях на ранен етап, което понижава мотивацията на основателите им, на които в този момент се налага да работят по над 10 часа на ден.

Вижте целия разговор във видео материала.